Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Tea vagy kávé? A nagy összehasonlítás!

Tea vagy kávé? A nagy összehasonlítás!

Vajon a kávé, vagy a tea fogyasztása a jobb számunkra? Összegyűjtöttük a témában készült kutatásokat, és összehasonlítottuk a két népszerű italt.


A kávézók és a teázók egyaránt megnyugodhatnak, mindkét ital rendszeres fogyasztása pozitív hatással van szervezetünkre, különösen akkor, ha azt tiszta formájukban isszuk, tehát nem adunk hozzájuk cukrot, édesítőszert és egyéb ízesítőket.

Természetesen mindkét ital előnyei mellett a hátrányait is felsoroljuk, amiről a legtöbbünk lehet nem is tudott.

Kávé előnyei = hosszabb élet + jobb memória 

A kávé hatásai

Lehet a legtöbben a kávét élénkítő hatása miatt isszák, azonban ez a népszerű „fekete leves” sokkal többet nyújt a magas koffeintartalomnál. Az egyik kutatásban résztvevő dietetikus a következőt mondta:
„A kutatások azt bizonyítják, hogy a kávé fogyasztás segíthet a krónikus betegségek, mint például a cukorbetegség, magas vérnyomás vagy különböző májbetegségek megelőzésében.

A kávé a memóriánk és az agyi funkciók védelmére is alkalmas. Egy erre irányuló kutatás eredménye szerint napi 3 csésze kávé elfogyasztása 65%-al csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának az esélyét.

Az egészségügyi jóléten kívül a kávénak köszönhetően akár szociális életünket is javíthatjuk. A kávé gyakran szerepel a különböző társasági események középpontjában. Legyen szó randiról vagy baráti csevejről, egy hangulatos kávéházba beülni és közben egy csésze finom kávét iszogatni mindig jó ötlet.

Tea előnyei = erősebb immunrendszer + rák kockázatának csökkentése + erősebb csontok

A tea hatásai

A tea népszerűsége szintén vitathatatlan, ez köszönhető annak, hogy rendkívül sokféle ízben érhető el és annak is, hogy számos pozitív egészségügyi hatással bír. A tea rendszeres fogyasztása segíthet a fogyásban, javíthatja immunrendszerünket és csökkentheti a szívroham és a stroke esélyét. A pozitív hatásokat különösen a zöld teának és a különböző gyógyteáknak köszönhetjük, a gyümölcsteákat leginkább csak íze miatt isszuk.

A tea rendszeresen fogyasztásának további előnye, hogy növeli a csontsűrűséget, így kisebb eséllyel törik el valamelyik csontunk egy baleset során. A zöld tea fogyasztása az agyunk egészségének megőrzésében is segít, és nyugtató hatással is bír. A zöld teában található L-theanine aminosav, amely segíti a testünket és elménket ellazítani.

A tea jótékony hatásairól számtalan hosszú cikket lehet olvasni, mivel ezek a teafajtától függően eltérnek. Blogunkon már számos cikket publikáltunk, amelyekben a különböző gyógyteák jótékony hatásairól írtunk bővebben. Ezeket a Blog oldalunkon megtalálja.

Azonban a tea nagy előnye a kávéval szemben, hogy erősen gyulladáscsökkentő hatású és magas antioxidáns tartalommal rendelkezik, különösen a zöld tea. Hátránya viszont, hogy a tea erősebben színezi el a fogunkat, mint a kávé. Ez különösen azokat érinti, akik napi szinten rendszeresen fogyasztanak valamilyen teát.

A kávé és a tea hátrányai

Köztudott, hogy a zöld és fekete tea a kávéhoz hasonlóan koffeint tartalmaz, azonban jóval kisebb mennyiségben. Azonban ez a mennyiség még mindig elegendő lehet ahhoz, hogy egy kis extra energiához jussunk a nap folyamán. Különösen azoknak lehet érdemes teából beszerezniük a napi koffein bevitelüket, akik érzékenyek a túl sok koffeinre.

A koffeinre mindenki szervezete másképp reagál. Van akinél napi több csésze kávé sem okoz semmiféle mellékhatást, van akinek pedig már egy csésze kávé elfogyasztása után is olyan tüneteket észlel, mint például a remegés, nyugtalanság, megemelkedett vérnyomás illetve emésztőrendszeri panaszok. Szakértők szerint napi maximum 400 mg koffein bevitel nem ártalmas, de az ezen felüli koffeinbevitel már könnyen előhozhatja a fent említett mellékhatásokat. A lenti felsorolásban látható, hogy az egyes italok mekkora koffeinmennyiséggel rendelkeznek:

  • Egy csésze kávé – 92 mg koffein
  • Egy csésze mate tea – 72 mg koffein
  • Egy csésze fekete tea – 47 mg koffein
  • Egy csésze zöld tea – 29 mg koffein

Természetesen ezek az értékek csak becsült értékek, hisz ezt nagyban befolyásolja mekkora adagot fogyasztunk, mennyire lett erős a főzet stb.

Ahogy említettük, nagyon egyénfüggő, hogy ki mennyire tolerálja a koffeint ezért érdemes kitapasztalni mekkora az a mennyiség, amelyet gond nélkül fogyaszthatunk és tartsuk magunkat ehhez a mennyiséghez.

Egy kutatásban kimutatták, hogy a rendszeres tea fogyasztók a kávé fogyasztókkal szemben este könnyebben tudnak elaludni, és kisebb eséllyel szenvednek alvási zavarokban, mint a kávézók.

Összeségében elmondható, hogy a tea és a kávé is számos pozitív hatással bír egészségünkre, csupán az egészséges mennyiség bevitelére kell oda figyelnünk.
Tartalomhoz tartozó címkék: tea kávé

Keresés